Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pincér klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pincér klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pincér klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pincér klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
akona - az ászok hordó nyílása
á La carte - étlap szerint étkezés
alpakka - fémötvözet melyet rézből,cinkből, nikkelből állítanak elő és különböző éttermi
eszközöket készítenek belőle.
angol felszolgálási mód - a legszínvonalasabb felszolgálási mód.Lényege,hogy a
felszolgáló tálal a vendég asztalánál.Másnéven angol szervíz.
angostura - száraz kevert italok készítéséhez használt keserű likőr.
apreitif - étvágygerjesztő ital melyet étkezés előtt fogyasztunk.
armagnac - francia borpárlat mely a konyakhoz hasonló.
asztali leltár - más néven invertár.A teríték állandó kellékeinek / só-és paprika szóró,
fogvályó,hamutál és virágváza / gyüjtőneve.
asztali patika - a felszolgáló és a vendég által az asztalnál történő utóízesítésre használt
fűszerek,ízesítők összessége.Ezek a patika szerek.Körük folyamatosan
bővül,alap az ecet,olaj,mustár,bors,ketchup,worcester és a porcukor.
B° - a Balling fok rövidítése mely a sörlé erjesztés előtti szárazanyagtartalmát jelölő
mértékegység.
Ballonpohár -
Kehely alakú, 0,3 literes, magas szárú pohárfajta. Sörök, üdítők és ásványvizek felszolgálásánál használják.
bitter -Általában keserű ízesítő anyagok, likőrök, gyomorkeserűk és aperitifek gyűjtőneve.
boeuf tál (olvasd: böf) -2-10 személyes téglalap alakú, sültek tálalására használt tál.
Bordói palack -0, 7 literes, zöld színű, hirtelen szűkülő nyakú, minőségi vörös borok palackozására használt üvegfajta.
Borkorcsolya -A nagyon száraz, fanyar pezsgők jelölésére használt francia kifejezés.
Buké -A boroknál az illat, az íz és a zamat komplex érzetének jelölésére használt francia eredetű kifejezés.
Burgundi palack -0, 7 literes, zöld színű, a bordói palacknál íveltebb nyakú, minőségi borok palackozására használt üvegfajta.
Calvados (olvasd: kalvadosz) -
Francia almapárlat.
capitain (olvasd: kapiten) -A francia brigádrendszerben a főpincér, a brigádvezető neve.
Carte de jour (olvasd: kárt dü zsúr) -Az étlap francia neve.
Carte de vin (olvasd: kárt dö ven) -Az itallap francia neve.
catering (olvasd: kétering) -A repülőgépeken történő utasellátás, vendéglátás.
caviste (olvasd: kaviszt) -A francia brigádrendszerben az italfelszolgáló neve.
chafing (olvasd: cséving) -Cséving. A büféasztalokon az ételek melegentartására szolgáló eszköz.
Chef de rang (olvasd: séf dö ran) -A francia brigádrendszerben a tálaló felszolgáló neve.
cloche (olvasd: klos) -Tál- vagy tányérfedő.
Cognac (olvasd: konyak) -A francia Charente vidékéről származó borpárlatok védett neve.
consommes kanál (olvasd: konszomés) -Erőleves kanál. A nagykanálnál kisebb méretű kanálfajta, amelyet a csészében felszolgált levesek fogasztásához használunk
coupe pohár (olvasd: kup) -Széles, kehely alakú pezsgőspohár.
couvert (olvasd: kuver) -Lásd zsemletányér!
cséving -Lásd chafing!
dekantálás -Az üledékes, öreg vörösborok óvatos áttöltése vörösboros kancsóba.
demi doux (olvasd: dömi du) -A félédes italok jelölésére használt francia kifejezés.
demi sec (olvasd: dömi szek) -A félszáraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
doux (olvasd: du) -Az édes italok jelölésére használt francia kifejezés.
dreco (olvasd: dreko) -A felszolgálók által használt kombinált nyitó márkaneve.
dry (olvasd: dráj) -A száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.
Egyéni felszerelés -A felszolgálók munkájához szükséges eszközök neve. Az egyéni felszerelésbe tartozik: a felszolgáló kendő, a jegyzettömb, a toll, a sörnyitó, a dugóhúzó, a zsebkés, dugó és gyufa.
Extra dry (olvasd: dráj) -Az egészen száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.
fine champagne pohár (olvasd: fen sámpány) -A legnagyobb méretű konyakospohár.
flambírozás -Egyes ételek és italok meggyújtása, illetve lángolva történő felszolgálása.
flűte (olvasd: flüt) -Magas, hosszúkás kelyhű pezsgőspohár.
Francia brigádrendszerNyugaton, magasabb színvonalú üzletekben alkalmazott, speciális munkaköröket magában foglaló brigádrendszer.
Francia felszolgálási módFrancia szerviz. Hazánkban a legelterjedtebb felszolgálási mód. Lényege, hogy a tálalást a vendég saját maga végzi.
Frappírozás -A pezsgő intenzív hűtése. A pezsgős palackot a sózott jéggel töltött hűtővederbe állítva, két tenyér között a kívánt hőmérséklet eléréséig forgatják.
Füredi palack -1 literes, rövid nyakú, asztali és pecsenyeborok palackozására használt üvegfajta.
Gálapohár -Színvonalasabb üzletekben használt vékonyfalú, esetleg csiszolt pohár.
gueridon (olvasd: geridon) -Lásd kisegítő asztal!
hangedli -Általában 40 x 60 centiméteres felszolgálókendő, amelynek feladata a felszolgáló kezének és ruhájának megvédése.
Háziúr -
4 dl borból és 1 dl szikvízből készített fröccs.
Házmester -3 dl borból és 2 dl szikvízből készített fröccs.
hostess (olvasd: hosztesz) -Szállodai vagy éttermi háziasszony.
hungária kehely -Ma már csak néhány helyen használt, a talp felé szűkülő alakú, 3 dl-es söröspohár.
inventár -Lásd asztali leltár!
juice (olvasd: dzsúz) -Gyümölcs- vagy zöldség ivólé.
karaff -Különböző italok felszolgálásánál használt üvegkorsó.
Kármentő -A siller bor régies elnevezése.
Ketchup (olvasd: kecsap) -Az asztali patikában is szereplő ízesített paradicsommártás.
Kisegítő asztal -Boeuf asztal. Gueridon. Az éttermi asztalok mellé állított kisebb méretű, 40 x 80 cm-es asztal. Angol felszolgálási módnál a felszolgálók itt végzik az ételek tálalását.
Kísérő -Nemzetközi szokás szerint a pálinkafélékhez, illetve a likőrök mellé adott fél- vagy egyharmad pohárnyi szódavíz.
Kommersz -Nagy tömegben gyártott, nem különleges minőségű áru. Pl. kommersz pálinka, kommersz sör.
Komplett reggeli -Reggeli italból, vajból, dzsemből, vagy mézből álló reggeli. Kontinentális reggeli.
Kontinentális reggeli -Lásd komplett reggeli!
Koporsó -Büféasztalokon a tálak kiemelésére szolgáló, általában középen elhelyezett magasító.
Kötelező fogyasztás -Hazánkban helytelenül: couvert. Az üzletbe lépéskor személyenként megváltott minimális fogyasztási jegy, amelynek értékét a vendég fogyasztásának végösszegéből a számla kifizetésekor levonják.
Kupica -2 cl űrtartalmú pálinkáspohár.
Lakófröccs -1 dl borból és 4 dl szikvízből készített fröccs.
Lédig -Kimérve értékesített ital. Pl. lédig bor.
long drinks (olvasd: lang drinksz) -1 dl-nél nagyobb mennyiségű, ún. hosszú báritalok gyűjtőneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a fizzek, a sourek, a cobblerek, az eggnogok, a daisyk, a collinsok, a fixek.
Lopó -Borszívó. Üvegből, műanyagból. régebben a lopótök terméséből készült eszköz, amelynek segítségével a hordóból kisebb mennyiségű bort lehet kivenni.
M° -Lásd Mallingand fok!
Maître d'hôtel (olvasd: metrö dotel) -A francia brigádrendszerben az étterem vezetőjének neve.
Mallingand fok - M°A borok alkoholtartalmát megközelítőleg térfogatszázalékban jelölő mértékegység.
medium (olvasd: midium) -Félédes vagy félszáraz koktélok jelölésére használt angol kifejezés.
melange (olvasd: mélanzs) -Vastag falú, kehely alakú, habos kávés pohár.
methôde classique (olvasd: metod klasszik) -A pezsgőgyártás hagyományos, champagne-i eljárását jelölő kifejezés. A tankpezsgőnél értékesebb az ily módon előállított pezsgő.
Menükártya -Étrendkártya. A díszétkezéseken az étrendet és az italsort tartalmazó díszes kártya.
milieu (olvasd: miliő) -Asztalközép. Díszítés céljából az asztal közepén elhelyezett textília.
Miliő -Lásd milieu!
Mixer -Bárokban a italkeverést végző személy.
Mixer szett -A kevert italok elkészítéséhez és felszolgálásához szükséges eszközök gyűjtőneve. Ide tartozik: a rázókehely, a keverőpohár, a különböző mércék, stb.
napron -Az asztallap méretével megegyező méretű textília, amelynek feladata - az abroszra terítve - annak védelme.
office (olvasd: ofisz) -Díszétkezéseknél felszolgált italok asztala.
oz -Az uncia rövidítése.
Pikoló -Mokkáskanál.
piramid -Gúla alakú, fületlen boroskancsó.
Placc -A tokaji aszú jellemző adata. Azt jelzi, hogy az aszú készítése során egy gönci hordó (136 liter) musthoz hány puttony (28-30 liter) aszúsodott szőlőt adtak.
Rajnai palack -0,7 literes, zöld színű, hosszúkás nyakú, minőségi fehér borok palackozására használt üvegfajta.
ravier (olvasd: ravié) -A többféle hideg előételből álló vegyes ízelítő tálalására szolgáló, 6-8 egymáshoz illeszthető üvegtálkából álló tál.
revier (olvasd: rövié) -Egyéni felszolgálási rendszer, amelynek lényege, hogy egy adott placcon egy felszolgáló végzi az összes felszolgálási műveletet.
reservé (olvasd: rezervé) -A foglalt asztalokra helyezett tábla felirata.
roomservice (olvasd: rumszerviz) -Szobaszerviz. Szállodai szobában történő felszolgálás.
rostfrei (olvasd: rosztfrej) -A rozsdamentes eszközök jelölésére használt német kifejezés.
roti -A húsétel, illetve általában a második fogás.
rozé -A fehér és a vörös bor közötti átmenetet képviselő borfajta.
Rum -A cukornád lepárlásával készített ital.
sauciére (olvasd: szoszier) -Mártásos csésze, mártásos tál.
Sec (olvasd: szek) -A száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
shaker (olvasd: séker) -Egyes kevert italok készítéséhez használt rázókehely.
short drinks (olvasd: sot drinksz) -Az 1 dl-nél kisebb mennyiségű báritalok gyűjtőneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a koktélok, a crustak, a flipek, és a julepek.
Siller -Lásd rozé!
Slussz -Szakzsargon. Általában az étrendek, menük befejező fogása.
souper (olvasd: szupé) -Színházi vacsora. Átalában este 10 óra után fogyasztott, könnyebb ételekből álló vacsora.
Sörkorcsolya -Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a sör. Ilyen lehet: a körözött, az ajókagyűrű, a különböző pogácsák, sóskifli, stb.
Sörplató -Söröstálca. Kerek, magasított peremmel ellátott tálca. A perem megakadályozza, hogy a sörlé a tálcáról lefolyjon.
spann -Páros felszolgálási rendszer, amelynek lényege az, hogy egy adott placcon két felszolgáló megosztja egymás között a felszolgálási műveleteket. Pl. az egyik csak ételeket szolgál fel, a másik pedig a italokat szolgálja fel és fizetteti a vendégeket.
Stampedli -3 cl-es pálinkáspohár.
Standard ital (olvasd: sztenderdt) -Állandó összetételű, nemzetközileg elfogadott receptúrájú kevert ital. Ilyen például: a martini koktél.
stucni -Stuca. 3 dl-es űrtartalmú, ívelt, henger alakú söröspohár.
Svájci vagy amerikai felszolgálási mód -Tányérszerviz. Lényege, hogy a felszolgáló már közvetlenül tányéron viszi ki az ételeket a vendégeknek.
Svédasztal -Az utóbbi években - különösen szállodai reggeliztetésnél - elterjedt értékesítési forma. Lényege, hogy az ételeket egy különálló büféasztalon mutatják be a vendégeknek, és az asztalról a vendégek igényüknek megfelelően választhatnak.
Szervírozás -Az ételek tálról tányérra történő tálalása.
Szervizasztal -Tálalóasztal. Az étteremben elhelyezett, speciális kiképzésű asztal, amelynek feladata a felszolgáláshoz szükséges eszközök tárolása.
Szervizeszköz -Tálalóeszköz. A felszolgált ételek tálakból történő kitálalásához használt eszközök. A leggyakrabban a nagykanálból és nagyvillából álló nagyszervízeszközt használják.
Szett -Egyes üzlettípusokban az abrosz helyett, személyenként leterített kisebb méretű alátét.
Szimpla -3 g kávéőrleményből készített kisebb adag feketekávé.
szladkoje -Az édes pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.
Szobaszerviz -Lásd roomservice!
Szoknya -A büféasztalok oldalán kialakított, majdnem földig érő, sima vagy ráncolt textíliadísz.
szuhoje -A száraz pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.
Tányérszerviz -Lásd svájci vagy amerikai felszolgálási mód!
Temperálás -Egyes italok (pl. a vörös bor) hőmérsékletének beállítása a felszolgálási hőmérsékletre.
Tequilla (olvasd: tekila) -Az agavé gyökeréből készített mexikói ital.
timbale (olvasd: tembál) -A köretek és a magyaros főzelékek tálalására használt eszköz.
toast (olvasd: tószt) -Pirított kenyérszelet.
Tokaji palack -0,5 literes, fehér színű, egyes tokaji borok (aszú, szamorodni) palackozására használt üvegfajta.
topf (olvasd: tof) -Levesestál.
Tószt -Ma már ritkábban használt, henger alakú szár nélküli pohárfajta.
très sec (olvasd: tre szek) -A nagyon száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.
Tripla -9 g kávéőrleményből készített nagyobb adag feketekávé.
tumbler -Szár nélküli pohárfajta. Sörök, üdítők és ásványvizek felszolgálásához használják.
tyepkoje -A nagyon száraz, fanyar pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.
Uncia -Rövidítése oz. Külföldi italoknál használt űrmérték. 1 oz = 28,4 cm3.
Viceházmester -2 dl borból és 3 dl szikvízből készített fröccs.
Vodka -Gabonafélékből, többnyire rozsból vagy burgonyából készített párlat.
worcester (olvasd: vuszter) -Az asztali patikában is szereplő, különböző fűszerekkel ízesített malátamártás.
zászló -A tányér karimája.
zsemletányér -Couvert tányér. A teríték bal oldalára felhelyezett kisebb méretű tányér, amelyre a vendég a péksüteményt vagy kenyeret helyezheti.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Büfés tanfolyam- kicsit másként
Konyhai adagok
B.U.É.K.
Karácsony