Pincér: Pincér minilexikon A-Z ig

Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 64 db
  • Videók - 34 db
  • Blogbejegyzések - 16 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Pincér klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 64 db
  • Videók - 34 db
  • Blogbejegyzések - 16 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Pincér klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 64 db
  • Videók - 34 db
  • Blogbejegyzések - 16 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Pincér klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 64 db
  • Videók - 34 db
  • Blogbejegyzések - 16 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Pincér klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

 

akona - az ászok hordó nyílása

á La carte - étlap szerint étkezés

alpakka - fémötvözet melyet rézből,cinkből, nikkelből állítanak elő és különböző éttermi

                  eszközöket készítenek belőle.

angol felszolgálási mód - a legszínvonalasabb felszolgálási mód.Lényege,hogy a  

                                                felszolgáló tálal a vendég asztalánál.Másnéven angol szervíz.

angostura - száraz kevert italok készítéséhez használt keserű likőr.

apreitif - étvágygerjesztő ital melyet étkezés előtt fogyasztunk.

armagnac - francia borpárlat mely a konyakhoz hasonló.

asztali leltár - más néven invertár.A teríték állandó kellékeinek / só-és paprika szóró,

                          fogvályó,hamutál és virágváza / gyüjtőneve.

asztali patika - a felszolgáló és a vendég által az asztalnál történő utóízesítésre használt

                            fűszerek,ízesítők összessége.Ezek a patika szerek.Körük folyamatosan

                            bővül,alap az ecet,olaj,mustár,bors,ketchup,worcester és a porcukor.

- a Balling fok rövidítése mely a sörlé erjesztés előtti szárazanyagtartalmát jelölő

        mértékegység.

 

Ballonpohár -

Kehely alakú, 0,3 literes, magas szárú pohárfajta. Sörök, üdítők és ásványvizek felszolgálásánál használják.

bitter -

Általában keserű ízesítő anyagok, likőrök, gyomorkeserűk és aperitifek gyűjtőneve.

boeuf tál (olvasd: böf) -

2-10 személyes téglalap alakú, sültek tálalására használt tál.

Bordói palack -

0, 7 literes, zöld színű, hirtelen szűkülő nyakú, minőségi vörös borok palackozására használt üvegfajta.

Borkorcsolya -
  1. A boroshordóknak a pincébe történő leeresztésére szolgáló eszköz.
  2. Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a bor.
Brandy (olvasd: brendi) -
  1. A párlatok angol elnevezése.
  2. Szűkebb értelemben borpárlatból készített szeszes ital.
brut (olvasd: brü) -

A nagyon száraz, fanyar pezsgők jelölésére használt francia kifejezés.

Buké -

A boroknál az illat, az íz és a zamat komplex érzetének jelölésére használt francia eredetű kifejezés.

Burgundi palack -

0, 7 literes, zöld színű, a bordói palacknál íveltebb nyakú, minőségi borok palackozására használt üvegfajta.

 

Calvados (olvasd: kalvadosz) -

Francia almapárlat.

capitain (olvasd: kapiten) -

A francia brigádrendszerben a főpincér, a brigádvezető neve.

Carte de jour (olvasd: kárt dü zsúr) -

Az étlap francia neve.

Carte de vin (olvasd: kárt dö ven) -

Az itallap francia neve.

catering (olvasd: kétering) -

A repülőgépeken történő utasellátás, vendéglátás.

caviste (olvasd: kaviszt) -

A francia brigádrendszerben az italfelszolgáló neve.

chafing (olvasd: cséving) -

Cséving. A büféasztalokon az ételek melegentartására szolgáló eszköz.

Chef de rang (olvasd: séf dö ran) -

A francia brigádrendszerben a tálaló felszolgáló neve.

cloche (olvasd: klos) -

Tál- vagy tányérfedő.

Cognac (olvasd: konyak) -

A francia Charente vidékéről származó borpárlatok védett neve.

consommes kanál (olvasd: konszomés) -

Erőleves kanál. A nagykanálnál kisebb méretű kanálfajta, amelyet a csészében felszolgált levesek fogasztásához használunk

coupe pohár (olvasd: kup) -

Széles, kehely alakú pezsgőspohár.

couvert (olvasd: kuver) -
  1. Külföldön a teríték díja, amelynek fejében a vendég térítés nélkül fogyaszthat vajat és kenyeret.
  2. Hazánkban - helytelenül - a kötelező fogyasztás neve.
couvert tányér (olvasd: kuver) -

Lásd zsemletányér!

cséving -

Lásd chafing!

dekantálás -

Az üledékes, öreg vörösborok óvatos áttöltése vörösboros kancsóba.

demi doux (olvasd: dömi du) -

A félédes italok jelölésére használt francia kifejezés.

demi sec (olvasd: dömi szek) -

A félszáraz italok jelölésére használt francia kifejezés.

doux (olvasd: du) -

Az édes italok jelölésére használt francia kifejezés.

dreco (olvasd: dreko) -

A felszolgálók által használt kombinált nyitó márkaneve.

dry (olvasd: dráj) -

A száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.

Egyéni felszerelés -

A felszolgálók munkájához szükséges eszközök neve. Az egyéni felszerelésbe tartozik: a felszolgáló kendő, a jegyzettömb, a toll, a sörnyitó, a dugóhúzó, a zsebkés, dugó és gyufa.

Extra dry (olvasd: dráj) -

Az egészen száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.

fine champagne pohár (olvasd: fen sámpány) -

A legnagyobb méretű konyakospohár.

flambírozás -

Egyes ételek és italok meggyújtása, illetve lángolva történő felszolgálása.

flűte (olvasd: flüt) -

Magas, hosszúkás kelyhű pezsgőspohár.

Francia brigádrendszer

Nyugaton, magasabb színvonalú üzletekben alkalmazott, speciális munkaköröket magában foglaló brigádrendszer.

Francia felszolgálási mód

Francia szerviz. Hazánkban a legelterjedtebb felszolgálási mód. Lényege, hogy a tálalást a vendég saját maga végzi.

Frappírozás -

A pezsgő intenzív hűtése. A pezsgős palackot a sózott jéggel töltött hűtővederbe állítva, két tenyér között a kívánt hőmérséklet eléréséig forgatják.

Füredi palack -

1 literes, rövid nyakú, asztali és pecsenyeborok palackozására használt üvegfajta.

Gálapohár -

Színvonalasabb üzletekben használt vékonyfalú, esetleg csiszolt pohár.

gueridon (olvasd: geridon) -

Lásd kisegítő asztal!

hangedli -

Általában 40 x 60 centiméteres felszolgálókendő, amelynek feladata a felszolgáló kezének és ruhájának megvédése.

Háziúr -

4 dl borból és 1 dl szikvízből készített fröccs.

Házmester -

3 dl borból és 2 dl szikvízből készített fröccs.

hostess (olvasd: hosztesz) -

Szállodai vagy éttermi háziasszony.

hungária kehely -

Ma már csak néhány helyen használt, a talp felé szűkülő alakú, 3 dl-es söröspohár.

inventár -

Lásd asztali leltár!

juice (olvasd: dzsúz) -

Gyümölcs- vagy zöldség ivólé.

karaff -

Különböző italok felszolgálásánál használt üvegkorsó.

Kármentő -
  1. A hordók alján kicsöpögő ital felfogására használt edény.
  2. A csárdák jellegzetes, lécráccsal elkerített söntése.
kástélyos

A siller bor régies elnevezése.

Ketchup (olvasd: kecsap) -

Az asztali patikában is szereplő ízesített paradicsommártás.

Kisegítő asztal -

Boeuf asztal. Gueridon. Az éttermi asztalok mellé állított kisebb méretű, 40 x 80 cm-es asztal. Angol felszolgálási módnál a felszolgálók itt végzik az ételek tálalását.

Kísérő -

Nemzetközi szokás szerint a pálinkafélékhez, illetve a likőrök mellé adott fél- vagy egyharmad pohárnyi szódavíz.

Kommersz -

Nagy tömegben gyártott, nem különleges minőségű áru. Pl. kommersz pálinka, kommersz sör.

Komplett reggeli -

Reggeli italból, vajból, dzsemből, vagy mézből álló reggeli. Kontinentális reggeli.

Kontinentális reggeli -

Lásd komplett reggeli!

Koporsó -

Büféasztalokon a tálak kiemelésére szolgáló, általában középen elhelyezett magasító.

Kötelező fogyasztás -

Hazánkban helytelenül: couvert. Az üzletbe lépéskor személyenként megváltott minimális fogyasztási jegy, amelynek értékét a vendég fogyasztásának végösszegéből a számla kifizetésekor levonják.

Kupica -

2 cl űrtartalmú pálinkáspohár.

Lakófröccs -

1 dl borból és 4 dl szikvízből készített fröccs.

Lédig -

Kimérve értékesített ital. Pl. lédig bor.

long drinks (olvasd: lang drinksz) -

1 dl-nél nagyobb mennyiségű, ún. hosszú báritalok gyűjtőneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a fizzek, a sourek, a cobblerek, az eggnogok, a daisyk, a collinsok, a fixek.

Lopó -

Borszívó. Üvegből, műanyagból. régebben a lopótök terméséből készült eszköz, amelynek segítségével a hordóból kisebb mennyiségű bort lehet kivenni.

M° -

Lásd Mallingand fok!

Maître d'hôtel (olvasd: metrö dotel) -

A francia brigádrendszerben az étterem vezetőjének neve.

Mallingand fok - M°

A borok alkoholtartalmát megközelítőleg térfogatszázalékban jelölő mértékegység.

medium (olvasd: midium) -

Félédes vagy félszáraz koktélok jelölésére használt angol kifejezés.

melange (olvasd: mélanzs) -

Vastag falú, kehely alakú, habos kávés pohár.

methôde classique (olvasd: metod klasszik) -

A pezsgőgyártás hagyományos, champagne-i eljárását jelölő kifejezés. A tankpezsgőnél értékesebb az ily módon előállított pezsgő.

Menükártya -

Étrendkártya. A díszétkezéseken az étrendet és az italsort tartalmazó díszes kártya.

milieu (olvasd: miliő) -

Asztalközép. Díszítés céljából az asztal közepén elhelyezett textília.

Miliő -

Lásd milieu!

Mixer -

Bárokban a italkeverést végző személy.

Mixer szett -

A kevert italok elkészítéséhez és felszolgálásához szükséges eszközök gyűjtőneve. Ide tartozik: a rázókehely, a keverőpohár, a különböző mércék, stb.

napron -

Az asztallap méretével megegyező méretű textília, amelynek feladata - az abroszra terítve - annak védelme.

office (olvasd: ofisz) -
  1. Szállodában az emeleti tálaló.
  2. A felszolgálók előkészítő helyisége, ahol a terítéshez szükséges eszközök előkészítését végzik.
open bar pult -

Díszétkezéseknél felszolgált italok asztala.

oz -

Az uncia rövidítése.

Pikoló -
  1. Sörből 2 dl-nyi mennyiség.
  2. Felszolgálótanuló.
  3. 2 dl-es, ún. negyedes pezsgőspalack
  4. Csomagolt mokkacukor.
Pikoló kanál -

Mokkáskanál.

piramid -

Gúla alakú, fületlen boroskancsó.

Placc -
  1. Szűkebb értelemben az étteremben egy felszolgálóhoz vagy brigádhoz tartozó asztalok összessége.
  2. Bővebb értelemben az egész értékesítő tér.
Puttonyszám -

A tokaji aszú jellemző adata. Azt jelzi, hogy az aszú készítése során egy gönci hordó (136 liter) musthoz hány puttony (28-30 liter) aszúsodott szőlőt adtak.

Rajnai palack -

0,7 literes, zöld színű, hosszúkás nyakú, minőségi fehér borok palackozására használt üvegfajta.

ravier (olvasd: ravié) -

A többféle hideg előételből álló vegyes ízelítő tálalására szolgáló, 6-8 egymáshoz illeszthető üvegtálkából álló tál.

revier (olvasd: rövié) -

Egyéni felszolgálási rendszer, amelynek lényege, hogy egy adott placcon egy felszolgáló végzi az összes felszolgálási műveletet.

reservé (olvasd: rezervé) -

A foglalt asztalokra helyezett tábla felirata.

roomservice (olvasd: rumszerviz) -

Szobaszerviz. Szállodai szobában történő felszolgálás.

rostfrei (olvasd: rosztfrej) -

A rozsdamentes eszközök jelölésére használt német kifejezés.

roti -

A húsétel, illetve általában a második fogás.

rozé -

A fehér és a vörös bor közötti átmenetet képviselő borfajta.

Rum -

A cukornád lepárlásával készített ital.

sauciére (olvasd: szoszier) -

Mártásos csésze, mártásos tál.

Sec (olvasd: szek) -

A száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.

shaker (olvasd: séker) -

Egyes kevert italok készítéséhez használt rázókehely.

short drinks (olvasd: sot drinksz) -

Az 1 dl-nél kisebb mennyiségű báritalok gyűjtőneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a koktélok, a crustak, a flipek, és a julepek.

Siller -

Lásd rozé!

Slussz -

Szakzsargon. Általában az étrendek, menük befejező fogása.

souper (olvasd: szupé) -

Színházi vacsora. Átalában este 10 óra után fogyasztott, könnyebb ételekből álló vacsora.

Sörkorcsolya -

Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a sör. Ilyen lehet: a körözött, az ajókagyűrű, a különböző pogácsák, sóskifli, stb.

Sörplató -

Söröstálca. Kerek, magasított peremmel ellátott tálca. A perem megakadályozza, hogy a sörlé a tálcáról lefolyjon.

spann -

Páros felszolgálási rendszer, amelynek lényege az, hogy egy adott placcon két felszolgáló megosztja egymás között a felszolgálási műveleteket. Pl. az egyik csak ételeket szolgál fel, a másik pedig a italokat szolgálja fel és fizetteti a vendégeket.

Stampedli -

3 cl-es pálinkáspohár.

Standard ital (olvasd: sztenderdt) -

Állandó összetételű, nemzetközileg elfogadott receptúrájú kevert ital. Ilyen például: a martini koktél.

stucni -

Stuca. 3 dl-es űrtartalmú, ívelt, henger alakú söröspohár.

Svájci vagy amerikai felszolgálási mód -

Tányérszerviz. Lényege, hogy a felszolgáló már közvetlenül tányéron viszi ki az ételeket a vendégeknek.

Svédasztal -

Az utóbbi években - különösen szállodai reggeliztetésnél - elterjedt értékesítési forma. Lényege, hogy az ételeket egy különálló büféasztalon mutatják be a vendégeknek, és az asztalról a vendégek igényüknek megfelelően választhatnak.

Szervírozás -

Az ételek tálról tányérra történő tálalása.

Szervizasztal -

Tálalóasztal. Az étteremben elhelyezett, speciális kiképzésű asztal, amelynek feladata a felszolgáláshoz szükséges eszközök tárolása.

Szervizeszköz -

Tálalóeszköz. A felszolgált ételek tálakból történő kitálalásához használt eszközök. A leggyakrabban a nagykanálból és nagyvillából álló nagyszervízeszközt használják.

Szett -

Egyes üzlettípusokban az abrosz helyett, személyenként leterített kisebb méretű alátét.

Szimpla -

3 g kávéőrleményből készített kisebb adag feketekávé.

szladkoje -

Az édes pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.

Szobaszerviz -

Lásd roomservice!

Szoknya -

A büféasztalok oldalán kialakított, majdnem földig érő, sima vagy ráncolt textíliadísz.

szuhoje -

A száraz pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.

Tányérszerviz -

Lásd svájci vagy amerikai felszolgálási mód!

Temperálás -

Egyes italok (pl. a vörös bor) hőmérsékletének beállítása a felszolgálási hőmérsékletre.

Tequilla (olvasd: tekila) -

Az agavé gyökeréből készített mexikói ital.

timbale (olvasd: tembál) -

A köretek és a magyaros főzelékek tálalására használt eszköz.

toast (olvasd: tószt) -

Pirított kenyérszelet.

Tokaji palack -

0,5 literes, fehér színű, egyes tokaji borok (aszú, szamorodni) palackozására használt üvegfajta.

topf (olvasd: tof) -

Levesestál.

Tószt -
  1. Pohárköszöntő
  2. Lásd toast!
Törley pezsgőpohár

Ma már ritkábban használt, henger alakú szár nélküli pohárfajta.

très sec (olvasd: tre szek) -

A nagyon száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.

Tripla -

9 g kávéőrleményből készített nagyobb adag feketekávé.

tumbler -

Szár nélküli pohárfajta. Sörök, üdítők és ásványvizek felszolgálásához használják.

tyepkoje -

A nagyon száraz, fanyar pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.

Uncia -

Rövidítése oz. Külföldi italoknál használt űrmérték. 1 oz = 28,4 cm3.

Viceházmester -

2 dl borból és 3 dl szikvízből készített fröccs.

Vodka -

Gabonafélékből, többnyire rozsból vagy burgonyából készített párlat.

worcester (olvasd: vuszter) -

Az asztali patikában is szereplő, különböző fűszerekkel ízesített malátamártás.

zászló -

A tányér karimája.

zsemletányér -

Couvert tányér. A teríték bal oldalára felhelyezett kisebb méretű tányér, amelyre a vendég a péksüteményt vagy kenyeret helyezheti.


 

Címkék: felszolgálo klub network pincerclub vicces

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu