Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pincér klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pincér klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pincér klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pincér klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pincér klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Tea készítési szokások
Kína
A legrégibbi kínai írásos feljegyzés szerint a VIII. századig a teacserje leveleit
először meggőzölték, megtörték, majd különböző anyagok hozzáadásával
kaláccsá gyúrták. Ezt a kalácsot rizzsel, gyömbérrel, sóval, citrommal
fűszerezték, majd az így elkészített teakalácsot a tűz fölött megpirították, azután
finom papír között szétdörzsölték. Vizet forraltak, megsózták, beletették a
szétmorzsolt kalácsot, legvégül pedig egy kanál hideg vizet öntöttek bele, majd
hagyták az egészet leülepedni. Ezután az italt csészékbe töltötték, tejjel és
vöröshagymával ízesítették. Időközben megváltoztak a szokások, s napjainkban a
nálunk is ismert forrázást használják. A teás edényt félig megtöltik zöld
tealevelekkel s ugyanazt a tealevelet négyszer forrázzák le. A legjobb a második,
ezt követi a harmadik, az első, majd a negyedik forrázat.
Japán
A zöld tea ivásának jelentős hagyományai vannak Japánban. A teaszertartás ma
is eleven valóság a japánok életében. A teaházakban a ceremóniát a gésák végzik,
ők a régi teamesterek mai utódai. A gésák külön iskolákban tanulják a
teaceremónia pontos menetét. A teaszertartáshoz teaport használnak, amelyet egy
nagy becsben tartott tálban, forró vízzel, egy bambuszból készült verő
segítségével habosra vernek. A japánok a teát sohasem édesítik vagy ízesítik,
inkább teasüteményt fogyasztanak hozzá.
India
A teát leforrázzák egyharmad rész tejnek és kétharmad rész víznek cukorral
felfőzött keverékével. Öt percig állni hagyják, majd muszlinkendőn leszűrve
töltik csészékbe. Egyes helyeken a tejes teát magvakkal is ízesítik és édességeket
is felszolgálnak hozzá. Hátsó-Indiában a teát nem isszák, hanem különböző
módon elkészítve eszik. Például a tealeveleket sóval, fokhagymával és olajjal
keverve főzelékként fogyasztják.
Oroszország
Az évszázados szokás szerint a tea készítéséhez szamovárt használnak. A tetején
külön kis edényben melegen tartott, előre elkészített teakoncentrátumból töltenek
először a csészékbe vagy poharakba és ízlés szerinti erősségűre hígítják a
szamovár forrásban levő vizével.
Anglia
A teáskannába szórt teafüvet először a forrásban levő víz fölött enyhén átgőzölik,
majd leforrázzák. Csészénként egy-egy kanál teát használnak. A leforrázott teát
4-6 percig hagyják kioldódni, majd teaszűrőn keresztül a csészékbe töltik. A teát
cukorral, néha mézzel édesítik, tejjel, rummal esetleg citrommal ízesítik. Van,
ahol dzsemet is tesznek bele.
Hollandia
A nagyon sötét, erős, teát kedvelik. Divatos az „extra” holland tea, amelynél a
forrázó folyadék tej vagy tejszínkeverék. Ízesítésül dzsemet, rumot vagy más
alkoholt használnak.
Magyarország
Hazánkban a teát általában cukorral, mézzel édesítik és citrommal, esetleg
rummal vagy borral ízesítik. A magyarok a könnyű, limonádészerű teát kedvelik
és általában reggel fogyasztják.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!